دموکراسی و شیوههای گوناگونش
میتوان دموکراسی را نجات داد؟
نویسنده: دوناتلا دلاپرتا
مترجمان: سعید کشاورزی، علی روحانی
نشر: ثالث، سال انتشار: 1397
قیمت: 40000 تومان
نویسنده : زهرا سادات روح الامين؛ پژوهشگر اجتماعي
آیا دموکراسی انواع دارد؟ آیا در دموکراسی فقط اولویتهای اکثریت باید مدنظر قرارگیرد؟ آیا بهتر نیست حکومتی دموکراتیک از اقلیتها هم محافظت کند؟ جهانیشدن چه تاثیری بر دموکراسی دارد؟ چه زمانی جنبشهای اجتماعی میتوانند به کنشگران مهم فرایندهای دموکراتیکسازی تبدیل شوند؟
«دوناتلا دلاپُرتا»، جامعهشناس سرشناس ایتالیایی، بهصورتی ماهرانه، مفاهیم و شیوههای گوناگون دموکراسی مشارکتی و شورایی را براساس بررسی بازنماییهای این مفاهیم در نظریههای هنجاری، همچنین تحقیقات کاملا تجربی تحلیل کرده است. هدف نویسنده، ایجاد پلی بین نظریه و شواهد تجربی، مباحث مرتبط با دموکراسی و مباحث مرتبط با جنبشهای اجتماعی، بهمنظور بررسی ویژگیهای هنجاری چهار مدل دموکراسی متفاوت، همچنین سیر تکامل تاریخی آنهاست.
از این نظر «دلاپُرتا» در پی آن است که فراتر از شکاف موجود میان نظریههای هنجاری و مطالعات تجربی پیشروی کند، زیرا این شکاف، علت کمبود مطالعات تطبیقی نظریه مدار درباره نوآوریهای دموکراتیک است.
این شکاف به جدایی میان تحلیل نهادی دموکراسی و تحلیل اصول دموکراتیک مرتبط است، گویی که آنها به دو جهان متفاوت تعلق دارند. همان گونه که در این کتاب خواهیم دید، نهتنها مدلها، بلکه خود نهادهای دموکراسی نیز با سطوح مختلف تنش و در موازنههای متفاوت، دگرگون شدهاند تا فهمهای گوناگون از دموکراسی را دربر گیرند.
نویسنده پس از بیان چالشهای مرتبط با مدل لیبرال(فصل 2)، مدلها و تجربههای دموکراسی مشارکتی و شورایی را (بهترتیب در فصول 3 و 4) با توجه ویژه به نقش جنبشهای اجتماعی بهمثابه ارتقادهندگان دموکراسیهای دیگر، معرفی کرده است. پس از آن، کاربرد رسانههای جدید در جستوجوی اشکال جدید مشارکت و شورا (فصل 5)، چالش ساخت یک دموکراسی جهانی (فصل 6) و نقش جنبشهای اجتماعی در فرایند دموکراتیزاسیون (فصل 7)، پرداخته است. فصول (8) و (9) به دو واکنش بسیار متفاوت دولتها به چالشهای جنبش اجتماعی، در اشکال پلیسیکردن (کنترل) اعتراض و تجارب نهادی با هدف نوآوری در دموکراسی میپردازند.
این کتاب، افزون بر تشریح مثالهای تاریخی مهم، به شکلی دقیق به موضوعات مرتبط با احیای متاخر جنبشهای اجتماعی نیز پرداخته است؛ موضوعاتی مانند قیامهای بهار عربی در خلال فرایندهای گذار دموکراتیک، ظرفیت بالقوه فناوریهای نوین در راستای توسعه دموکراسی الکترونیک در اعتراضات خشم (در اسپانیا) و والاستریت (در ایالات متحدهآمریکا).